Magyar leiras:

SUPERA ALTA
Dicsőség a magasságban …Istennek?

*supera alta (latin): az ég magaslata
/ / / / / / / / / / / / /
Megnyitja: Kocsis Katica, esztéta – 18 órakor
A kiállítás kurátora: Kósa Jázmin Aglája

Patriarchátus, kapitalizmus, transzcendencia
Jelen kiállítás középpontjában a torony áll. A koncepció a torony, mint jelkép és a patriarchátus, kapitalizmus, transzcendencia szavak egymásra vetítéséből született.

A koncepció egy szubjektív kisszótár segítségével értelmezhető, amely rámutat a SUPERA ALTA Dicsőség a magasságban …Istennek? című kiállítás összefüggéseire:
*patriarchátus – [fn.]: férfidominancia; itt: a torony, mint szimbólum, a férfit jelképezi, amellyel – a Nyugati szemlélet szerint – a hatalmat párosítjuk; minden, ami oszlopszerű, egyben fallikus is, a nemzőerő, a teremtés hatalmának szimbóluma;
*kapitalizmus – [fn.]: a tőke által mozgatott világ, jellemzője a magántulajdon, kulcsszava a haszon; itt: az egyre erősödő birtoklási vágy jelenségére hívja fel a figyelmet, minél nagyobb a felhalmozott tőke, annál nagyobb hatalom;
*transzcendencia – [fn.] a latin transcendo, ‘meghalad, felülmúl, túllép’ igéből: valami Isteni; itt: kétféleképpen közelíthető meg: isteni hatalomra szert tenni; illetve az eget a földdel összekötni, az isteni minőséget elérni.
KristofLab önálló kiállítása az isteni hatalom elérésének vágyából született torzulásokat mutatja meg. A tárlaton különböző, az ember által alkotott tornyok, felhőkarcolók képeit látjuk, amelyek valamilyen fajta szétesésben vannak, és a dominánsan piros – a vitális szenvedély, a hús színe, és kék – a spiritualitás, a szellem színekkel – az erőt és a mennyet szimbolizálják. (Melyik pirulát választod? A pirosat vagy a kéket? Alszol tovább, vagy megtudod, ki vagy.)

Az emberiségnek az ősidők óta égbetörő ambíciói vannak, ezért építette Bábel tornyát. A toronynak azonban mindig le kell omlania, mert nem jók az alapjai: a hatalomvágy, arrogancia, önzés. Ezt az elkerülhetetlen pusztulást jelképezi a XVI-os számú Tarot kártya.

A tárlat olyan világra kíván rámutatni, amelyet a sosem kielégülő birtoklási – és hatalomvágy torzított el, és mindenható kíván lenni. Égbe nyúlik, de a pokolra ér le.
Mi a megoldás? meglátni, hogy Isten karnyújtásnyinál is közelebb van, itt áll mögöttünk.

„Az Isten itt állt a hátam mögött
s én megkerültem érte a világot”
József Attila: Az Isten itt állt a hátam mögött
/ / / / / / / / / / / / /
A kiállítás megtekinthető
2023 október 2 és 19 között H-Cs 9:00-17:00
Kevesebb jelenjen meg