Rólunk

bv fejlec1 e1535553980785

A Barabás Villa híd a régmúlt és a jelen között. Egy klasszicista épület, amely kitárja kapuit a kortárs művészetek előtt. Kulturális színtérként minden korosztály számára sokszínű programot kínál a legváltozatosabb művészeti ágakban. Helyet ad könnyű- és komolyzenei koncerteknek, könyvbemutatóknak, író-olvasó találkozóknak és felolvasóesteknek, kamaraszínházi előadásoknak, filmvetítéseknek, ismeretterjesztő előadásoknak, gyerekprogramoknak, kiállításoknak és kézműves műhelyeknek.

A kultúraközvetítésen túl a Barabás Villa közösségi színtér is. Többszintes, zegzugos kertje baráti találkozásra éppúgy ideális, mint olvasgatásra.

Találkozzunk a Barabás Villában!

epulet DSC 0296

Az épület

Barabás Miklós, a 19. század kiemelkedő festőművésze 1839-ben vette meg a Városmajor utca 44. szám alatti szőlőskertet, melyen már akkor is állt egy présház és egy pince. A festő 1840-ben saját tervei alapján építtette fel a klasszicista stílusú villát, melyet időközben bővített egy újabb helyiséggel.

A villaépület alatt nagyméretű (bor tárolására alkalmas) pincehelyiség volt, amelyet föld alatti folyosó kötött össze a vincellérházzal. 1870-ben eladta a házat, amely ezt követően többször cserélt tulajdonost. Az épületegyüttes az új tulajdonosok igényének és ízlésének megfelelően változott, és a toldozgatások eredményeként az eredeti villaépület felismerhetetlenné vált.

Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata 2000-ben döntött véglegesen a villa felújítása mellett. A tervezésre kiírt pályázatot Basa Péter építész nyerte, akinek a villa felújítási tervének készítésekor nagy segítséget jelentett az a Barabás-akvarell, melyen a művész saját villáját és annak kertjét örökítette meg.

A felújítás alapkoncepciója az volt, hogy az eredeti épületrészek (villa, vincellérház) maradjanak meg, minden későbbi bővítményt elbontottak. Az újra előtérbe kerülő villaépület vonzó kertészeti foglalatba került. A terepviszonyoknak és az új funkciók jellegének köszönhetően az új építmények jelentős részét a tervező a föld alatt helyezte el.

A felújított épületegyüttes 2004-ben Europa Nostra-díjat, az európai építészet egyik legrangosabb kitüntetését nyerte el.

A Barabás Villát a MOM Kulturális Központ Nonprofit Kft. üzemelteti.

A Barabás Villa teljes területére a házirend értelmében kutyát behozni tilos. Megértésüket köszönjük!