Magyar leiras:

Színházi előadás Euripidész drámája nyomán, Rakovszky Zsuzsa fordításának felhasználásával. Az előadás végén közönségtalálkozót tartunk. Meghívott szakmai vendégünk Karsai György színháztörténész.
A KV Társulat először vállalkozott klasszikus mű feldolgozására; az ókori szöveg alapján egy kortárs előadást hoztak létre, amely a nők kiszolgáltatottságáról és egy krízishelyzet megoldási lehetőségeiről szól, ma. A szakmai visszajelzések kiemelik, hogy a dráma mellett a kortárs humor megjelenése teszi nagy élménnyé az előadást.Czukor Balázs rendezővel – akivel a díjnyertes Függésben c. előadás után másodszor dolgozott együtt a társulat –egy kerettörténetbe helyeztük a drámát; Médeia története egy csoportterápia keretében, szerepjátékokon keresztül bomlik ki.
„Ez a nagyívűen szellemes és apró részleteiben pontosan felépített produkció idehozza őt, Médeiát, úgy hogy közben kicsit el is téríti, hadd menjünk utána és találjunk rá” (Stuber Andrea Naplója)
A szerepjáték lehetőséget ad arra, hogy párhuzamosan két szál fusson; a terápiás csoport tagjainak és az általuk játszott darabbeli karaktereknek a sorsa, élete, amelyek egy adott ponton egymásba olvadnak. A két szál egymásba játszása segített abban, hogy a „mi” Médeiánk valóban mai történet legyen; arról beszéljünk milyen lehetőségei vannak ma egy válsághelyzetben lévő nőnek. És abban is, hogy megmutassuk ennek a krízishelyzetnek a szélsőségeit, egészen a bosszú, a gyerekgyilkosság gondolatáig. A gyerekgyilkosság színpadi megjelenítését segítette, hogy előadásunkban Médeia gyerekeit bábok keltik életre.
Az előadásban a darab összes szerepét 4 nő játssza. Ez egyrészt értelmezhető klasszikus görög színházi szereposztás inverzeként, másrészt ezáltal éppen az egyes szereplők nemiségen túli igazsága erősödik fel és válik átélhetővé.
„Egyszerre születik antik sorsdráma és kortársi tragikomédia és mindkettőben…ott a kortalan kérdésáradat, amely válaszokért kiált – a középpontban a szűkölő, vergődő, válaszért, megértésért, el és befogadásért esdeklő Médeiával… a kérdés tehát nem az, hogy ilyenek lennének a nők? – hanem az, hogy ilyenek lennénk mi? Hát ilyenek. Mert az igazi gyilkosság az, ha a saját őszinte érzelmeink kifejezését tiltjuk meg magunknak. És olyan szerencsénk van, hogy ezt 4 nő játssza nekünk…”
Szereplők: Radnay Csilla, Spiegl Anna, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina
Látvány: Szabados Luca
Bábkészítő: Palya Gábor
Produkciós asszisztens: Beke Anna
Rendező: Czukor Balázs
Jegyek 1000 Ft-os áron a helyszínen, illetve a http://barabasvilla.jegy.hu oldalon válthatók.