Magyar leiras:

Légrádi Gergely
Nélkülem – Nélküled

„Csak igazi író lát ilyen tisztán és belülről minket, nőket és férfiakat, mint Légrádi Gergely.”

• Légrádi Gergely ötödik kötete, a Nélkülem – Nélküled a 2018-ban megjelent Nélkülem című regényt átdolgozva folytatja és bővíti különleges hangulatú ikerregénnyé
• a történet ízig-vérig mai, mindenki megtalálja a kapcsolódási pontot hozzá
◦ korunk mókuskerék-generációjának életvitele adja meg a hátteret a férfi és női lélek mélységeit egyaránt megmutató regénynek, amelyben egy házaspár két tagja szólal meg és dolgozza fel az egyéni és a közös életükben jelentkező traumákat, amelyek közt betegséget és halált, elengedést és újrakezdést, régi és új szerelmet, bizonyosságot és vívódást egyaránt találunk
◦ a sokrétegű regény számos jelenségre reflektál
▪ különleges, belső nézőpontból ismerhetjük meg az élettől búcsúzó, Alzheimer-kórral küzdő férfi gondolatait
▪ a múltat kutató feleség vívódásait, a gyász és az újrakezdés lehetséges ösvényeit
▪ a külső és belső világ bizonytalanságait
• a civilben jogász szerző legújabb regényét az elmúlt időszak lassuló élettempója különösen aktuális olvasmánnyá teszi

Mácsai Pál

Légrádi Gergely regénye korunk mókuskerék-generációjáról szóló, megrázó írás. Miklós teljesítménykényszer alatt éli mindennapjait. Identitását munkájában betöltött pozíciója határozza meg, amelynek egy hirtelen jött, súlyos betegség vet véget, egyszeriben rávilágítva kiüresedett, elfojtásokkal teli életére, amely alól a házassága sem kivétel. Eszter, Miklós felesége pedig kénytelen ráébredni, hogy mellőle is elszaladtak az évek. Az emlékek, a barátok. Ráadásul elkerülhetetlennek tűnik, hogy egyedül maradjon két gyermekükkel.
Mindenki keres valamit. Valaki kapaszkodókat, a meg nem élt élet emlékeit. Más azt, hogy hol és mikor romlott el minden. Van, aki a múltban ragad. Megint más a feldolgozás, az újrakezdés lehetőségeit kutatja.
Ha a múlton töprengünk vagy a jövőtől rettegünk, elveszítjük a jelen pillanatait. A Nélkülem — Nélküled az életet kezdők és újrakezdők regénye.
„Most már tudom, mit rontottam el. Mit kellett volna máshogy csinálni. Élni kellett volna. Sőt, élvezni. Van, akinek ez magától értetődő. Van, akinek dolgoznia kell ezért.”

Megjelenés: 2020. szeptember 10.

Előzmények – a Nélkülem című regényről
Nézője vagy szereplője vagy az életednek? Minek kell történnie ahhoz, hogy végre megéljük az időt? Elmegy-e mellettünk az életünk vagy képesek vagyunk arra, hogy aktív résztvevőivé váljunk? Tényleg azzal töltöttük, amivel szerettük volna? Hogy látjuk mi, és hogy látják mások?

Légrádi Gergely regényében összetett témát boncolgat: Hogyan rombolja le az Alzheimer-kór egy életerős marketingszakember mindennapjait, ez hogyan hat a közvetlen környezetére, majd ez a folyamat hogyan szembesíti azzal, milyen életet élt valójában.

A szerzőről
Légrádi Gergely első szépirodalmi kötete, a Titokfa című esszéregény a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg a 2007-es Ünnepi Könyvhétre. Ezt követte a Szemben című novelláskötet 2016-ban, majd a Nélkülem című regény 2018-ban a Napkút Kiadó gondozásában. 2019-ben a Jaffa Kiadónál látott napvilágot a Napfénytető című novelláskötete. Rövidprózáit antológiákban, irodalmi folyóiratokban, napilapokban publikálja. Mesterei Radnóti Zsuzsa és Háy János.
Civilben jogász, az Oppenheim Ügyvédi Iroda alapító partnere és a közigazgatási jogi, energiajogi és gyógyszeripari praxis vezetője. Választottbíróként is dolgozik, az ELTE jogi karán oktat, és a szakterületén rendszeresen publikál.
Az Alapítvány a Magyar Színházakért alapítója, munkájának szervezője és támogatója.
„Abból élek, hogy figyelek. Hogy kimerevítek, hogy rákérdezek. Más szemszögből is megnézem. Pont oda nézek, ahonnan más elfordítja a fejét. Nem vagyok kibékülve a válaszokkal, amelyeket megismertem, átrágtam arról, hogy mi végre vagyunk itt. Mi céllal élünk, halunk meg. Ezért keresem őket, és sokszor lejegyzetelem, ahol éppen tartok.”

Jaffa Kiadó