Magyar leiras:

A kiállítás megtekinthető február 28 – március 21.,
a nyitvatartási időben:
hétfő, szerda 9.00-19.00,
kedd, csütörtök 9.00-17.00,
péntek, szombat zárva,
vasárnap a meghirdetett programok idejében.

Információ: info@barabasvilla.hu

Ezüst Gy. Zoltán
festő, grafikusművész

Békéscsabán születtem 1963-ban. 1982-ben felvettek a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, ahol többek között Kocsis Imre Raszler Károly, tanítványa voltam. 1987-ben három évre elnyertem a Szőnyi István ösztöndíjat.1998 óta Szentendrén élek. Tagja vagyok a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és 1999 -től a Magyar Grafikus Művészek Szövetségének. Valamint a Galéria 12 Egyesületnek a szentendrei IKON csoportnak,- aminek 2024 óta a vezetője vagyok.
A sokszorosító grafika területén az aquatintás rézkarc technikája érdekelt főként de a képzőművészet más irányai,és technikái is vonzzák érdeklődésemet. 1989-es mexikói és 2008-as, egy éves bécsi tanulmányútjaim élményei ,grafikai sorozataimban jelennek meg. Az elmúlt pár évben készült festményeimen tematikájukat tekintve ,-részben reagálok korunk digitális ,vizuális nyelvezetére, analitikus, módon pl: formaredukcióval, részben érdekelnek a tér ezen belül is a fkitív terek és alakok viszonyai ,valamint a lehetséges vizuális anomáliák,amik képeimen a kvantum elmélet területét érintik.
2 mexikói tanulmányutam volt nagy hatással következő korszakomra. Maya, Azték, szobrok és képek láttán kezdtem el körülírni a formákat és ezáltal absztrahálni azokat és így saját motívumokká alakítani . Ezek a motívumok térnek vissza a „csónakos „ munkáimban. Pár éve azzal a gondolattal foglalkozom festményeimen,hogy mi van ha a valóság ami körülvesz minket,csak egy mátrix,és nem feltétlen materiális valóság. Így létrejöhetnek szemlélődés során képi anomáliák , a valóaságtól eltérő vizuális képhibák,glitchek .
Munkáimat részben az analitikus elemző tevékenység jellemzi, ahogy a kubisták ,expresszionisták, analitikus korszakát ,vagy a konstruktivisták szemléletét is. Ezeken az alapokon reagálok korunk jelenségeire, a digitalizációra, vizuális anomáliáira, mint pl. a képhibák ,glincsek stb.

Digitális és fotografikai (például cianotípia) eljárásokkal is kísérletezem, melyek új irányokat nyitnak számomra. Munkáimban gyakran a cianotípiát mint alap tekintem és akrillal, akvarellel festek rá.vagy épp egy már meglévő munkát manipulálok tovább. Ezzel újabb gondolati síkra emelve azt.

Kapcsolat:
ezustzoltan@gmail.com
www.ezustart.hu