Magyar leiras:

Benkő Barnabás 1994-ben született Budapesten. Tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán végezte 2016 és 2021 között, mestere Chilf Mária volt.
Barnabás első önálló kiállítása a koronavírus-járvány kezdetétől napjainkig készült alkotásaiból mutat be egy válogatást. Festményei a geometrikus absztrakció és a szabad gesztusok ütköztetéséből létrejövő képi feszültséget vizsgálják.

„Inspirációmat a városi környezetből, az underground és graffitis közegből merítem. Megfigyeléseim során a tervezett és a véletlen által létrejött festői nyomhagyásokat, az épített vagy szokatlan struktúrákat keresem.
Festői praxisom meghatározó sajátossága a dinamikusság. Festményeimet a geometrikus és az expresszív absztrakció metszéspontjában fogalmazom meg, melyeket a személyesség és az elidegenítés ellentétének feszültsége hozza mozgásba. Az általam használt képi rendszerek domináns eleme továbbá a sávozottság, mely a szabályozottság érzetét keltheti, azonban az alkotói folyamat során éppúgy fontos számomra az esetlegesség rendezési elve, a szabad és játékos komponálás, valamint a felülírás eszköze. Képeim így a tervezettség és a véletlenszerűség határán egyensúlyoznak.”

A kiállítást megnyitja: Schneller János művészettörténész

Elérhetőségek:
e-mail: benko.barna94@gmail.com
Instagram: @benko_barna

Angol leiras: