Magyar leiras:

Kiállításmegnyitó: 2020. január 14. kedd 18:00

Megnyitja | Tima Zoltán építész
Kurátor | Somogyi Krisztina, Bedecs-Varga Éva

Basa Péter (1964–2009) fiatalon elhunyt Ybl Miklós-díjas magyar építész szakmai pályafutása alatt számos maradandó értéket hozott létre, alkotásai sokak számára ismertek. Ő tervezte többek között a Budakeszi Határon Túli Magyarok Emléktemplomát, részt vett a Nagy-Kopasz hegyi Csergezán Pál-kilátó és a 2000-es hannoveri Expo Magyar pavilonjának létrehozásában. Fontos alkotása a Barabás Villa bővítése és rekonstrukciója is, ahol halálának tizedik évfordulójára kiállítás és konferencia emlékezik. A kiállításon az életmű jelentős épületeiből és terveiből készült válogatást tekinthetik meg a látogatók, amit művészi igényességgel kidolgozott tervrajzai, grafikái és makettek illusztrálnak.
A kiállításnak az is szándéka, hogy összegyűjtse azokat, aki szeretettel emlékeznek Basa Péterre. A személyéhez és az egyes épületekhez kapcsolódó emlékeket, így anekdotákat, a tervezési folyamatra vonatkozó adatokat, gondolatokat és más tényeket a helyszínen kirakott emlékdobozban írásos formában gyűjtik a kurátorok. Az előre megírt vagy a helyszínen megfogalmazott szövegek a készülő életrajzi könyv háttéranyagaként is szolgálnak és a családi archívumot is bővítik.
A szövegek a basapeteroroksege@gmail.com e-mail címre is elküldhetők.

A kiállítás megtekinthető hétfőtől csütörtökig 9:00–19:00 között, vasárnap 9:00–13:00 között, illetve a Barabás Villa programjaihoz igazodóan.
A kiállítás látogatása díjtalan.