Magyar leiras:

Tervezett program:

18.00-18.50

„Legkedvesebb időtöltésem.” Barabás Miklós, a grafikai művészetek mestere

125 éve halt meg Barabás Miklós, a 19. századi magyar képzőművészet egyik legmeghatározóbb mestere. Az évforduló alkalmából a Magyar Nemzeti Galéria 125 művet mutat be a Barabás Miklós. A rajz mestere című kiállításon. A tárlaton néhány ismert festmény mellett elsősorban olyan rajzok és akvarellek láthatóak, amelyeket korábban még nem láthatott a közönség. A kiállítás átfogja a teljes grafikai életművet, így a korai munkák mellett láthatjuk majd Barabás itáliai képeit, az 1840-es években a pályafutása csúcsára érő művész akvarelljeit, a korabeli fürdőéletet bemutató grafikáit, litografált arcképeinek sorozatát, s a késői Barabás néhány alkotását.
A kiállítást Hessky Orsolya művészettörténész, a Barabás-kiállítás kurátora mutatja be.

 

19.00

A Barabás-örökségről – kortárs szemmel

Barabás Miklós portréfestészete nélkül nem lenne teljes a magyar 19. századi nemzeti panteon. Ugyanakkor életművének számos aspektusa az idők során homályba veszett. Ilyen az akvarell tájfestészete vagy a fényképészeti munkássága. A beszélgetésben Barabás Miklós művészetének kevésbé ismert területeiről lesz szó, családi hagyományok és újonnan felbukkant alkotások fényében.

A beszélgetés résztvevői:

Szegedy-Maszák Zsuzsanna, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának főmuzeológusa

Csorba László, történész, professor emeritus (ELTE BTK TI)

___________________________________________________

A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az info@barabasvilla.hu emailcímen lehet. A regisztrációval egyben hírlevelünkre is feliratkozik; kérjük, amennyiben nem szeretne értesítést kapni eseményeinkről, regisztrációs levelében jelezze.

Az esemény sajtónyilvános, kép- és hangfelvétel készülhet.