Magyar leiras:

KOLLÁR-KLEMENCZ LÁSZLÓ | A MŰANYAG KERTI SZÉKEK ÉLETE

 Kollár-Klemencz László nagy sikerű bemutatkozó kötete (Miért távolodnak a dolgok?, Magvető, 2015) után újabb természetírásokban mutatja meg, hogyan találkozik az ember a természettel, hogyan működik az ember a természetben, és végső soron azt is: mi a természetes az emberben. A műanyag kerti székek élete című novelláskötetben, mely idén jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában, mintha ismeretlen lábnyomokat követnénk az erdőben. Balladisztikus históriák, önéletrajzi elbeszélések, költői pillanatképek, abszurd rövidtörténetek váltakoznak a könyv lapjain. És persze műanyag kerti székek.

„Történetek vannak, nagyon emberi, érzékeny történetek, miközben nagyon erősen jelen van a természet, de jobban át fog jönni benne a mai világunk, hogy mi is az, amit itt létrehoztunk, hogy mit is keresnek itt például a műanyag kerti székek. És hogy egyáltalán milyen a mi viszonyunk a természethez és önmagunk természetéhez. Ezek az először egyszerűnek tűnő történetek valahogy mindig belenőnek, belemélyednek az alapvető filozófiai és létkérdésekbe.”

A szerző még 2016-ban hozta létre a műanyag kerti székek Facebook-oldalát, ahová ma már lelkes „kertiszék-spotterek” küldenek fotókat elhagyatott, magányos vagy épp társasági életet élő műanyag székekről Franciaországtól Indián át Izraelig, Csurgótól Marosvásárhelyig. Idén szeptemberben játékot is indított, melyben a pályázók a novelláskötetből származó idézetekkel párosíthatták a műanyag kerti székekről készített fotóikat. A kiállításon a pályaművek közül most tíz képet mutatunk be.

A kiállítás megtekinthető hétfőtől csütörtökig 9:00 és 18:00 között, vasárnap 9:00 és 13:00 között, illetve a Barabás Villa programjaihoz igazodóan.

A kiállítás látogatása díjtalan.